Skip to main content

Geopoliittiset muutokset voivat pysäyttää Euroopassa etenevän vastuullisuusaallon nopeastikin. Toisaalta monet suuret megatrendit ennakoivat vastuullisuusteeman vahvistumista.

Vastuullisuus tulee suomalaisiin koteihin ovista ja ikkunoista ihan sananmukaisesti, sillä moni ovi- ja ikkunavalmistajakin mainostaa vastuullisuuttaan. Vielä konkreettisemmin vastuullisuus koskettaa yrityksiä, joita Euroopan komissio ja jäsenvaltiot patistavat raportoimaan vastuullisuudestaan.

Moni on kysynyt, meneekö vastuullisuushumppa jonain päivänä ohi. Mahdollisesti. Yhdysvalloissa vastuullisuusteema on jo saanut etenkin etelän öljyosavaltiot näkemään punaista.

Donald Trumpin mahdollinen voitto presidentinvaaleissa saattaa sytyttää riehuvan vastavalkean vastuullisuusliikkeelle. Trump on tunnettu arvaamattomista liikkeistään. Noin 15 osavaltiota on jo kieltänyt osavaltion pääomien sijoittamisen yrityksiin, jotka mainostavat itseään vastuullisuudella. Mitä jos presidentiksi mahdollisesti nousevat Trump laajentaa kiellon koko liittovaltioon? Silloin Euroopan vastuullisuuspakko törmäisi pahasti USA:n vastuullisuuskieltoon.

Entä mitä tapahtuu, jos länsimaiseen maailmaanvaltaan kyllästynyt Kiina kumppaneineen saa entistä enemmän valtaa maailmantaloudessa? Kiina suhtautuu toki ympäristöongelmiin vakavasti, mutta muut ESG-teemat eivät ole korkeassa kurssissa Kiinassa. Vastuullisuuden sosiaalinen komponentti ihmisoikeuksineen on kiinalaisessa ajattelussa hyvinkin vieras asia.

Myös voimakas taloustaantuma voisi siirtää ihmisten mielenkiinnon vastuullisuudesta taloudelliseen hyvinvointiin. Näin voi käydä etenkin, jos kansalaiset alkavat kyllästyä koko vastuullisuusteemaan. Vastuullisuuden perusta käy yhä hauraammaksi, jos vastuullisuus kääntyy vitseiksi tyyliin ”kestävän kehityksen mukaisessa bändissä soolot soittaa ilmakitaristi”.

Isot trendit vahvistavat vastuullisuutta

On myös monta syytä olettaa, että yritysten kohtaamat vastuullisuusvaatimukset tiukentuvat entisestään.  Globaalit ympäristökatastrofit ovat todistaneet yhä useammalle, että jotain on tehtävä.

Jälleenvakuuttajat SwissRe:n tilastojen mukaan luonnonkatastrofit aiheuttivat vuonna 2022 ennätysmäiset 125 miljardin dollarin vakuutetut vahingot. Vahinkojen määrä on kasvanut ilmastonmuutoksen tahdissa.

Ilmastonmuutos tekee ennusteiden mukaan monet alueet asuinkelvottomiksi.

Mitä useamman koti tuhoutuu myrskyissä tai jättimäisissä metsäpaloissa, sitä kovemmaksi nousee poliittinen paine. Paine siirtyy nopeasti yritysten niskaan lainsäädännön muodossa.

Vastuullisuustrendiä tukee myös suurten sijoittajien halu hallita riskejä ja saada vertailukelpoista tietoa yritysten vastuullisuudesta. Juuri siksi vuoden vaihteessa voimaan astuva kestävyysraportointilaki velvoittaa yritykset julkistamaan auditoitua tietoa hallituksen toimintakertomuksessa ja julkistamaan tiedot nettisivuillaan.

Vastuullisuutta vahvistavat myös uudet innovaatiot, joiden avulla ketterimmät yritykset valtaavat markkina-asemaansa. Hyvä esimerkki on Tesla, joka edelläkävijänä valtasi automarkkinoita perinteisiltä valmistajilta kehittämällä urheilullisen sähköauton. Tesla on toki hyvä esimerkki myös siitä, että vastuullisen yhtiön ei pidä olla kympin oppilas ihan kaikessa – riittää että se on kyllin hyvä jossain.

Vastuullisuuskehitystä tukevat erityisesti ESG:n teemat ympäristö (E ) ja hallinto (G). Sen sijaan sosiaalisen komponentin (S) voimaa on vaikeampi arvioida. Esimerkiksi lama voi voimistaa toisaalta ihmisten halua pitää huolta heikommista, mutta se voi johtaa myös vastakkaiseen kehitykseen – ihmiset voivat alkaa taistella entistä tiukemmin omista eduistaan.

Valitse itsellesi sopiva kunnianhimon taso

Koska vastuullisuustrendin voimistuminen on ainakin lähivuosina todennäköisempää kuin sen laantuminen, yritysten on syytä ottaa trendi tosissaan. Tähän velvoittaa monia yrityksiä toki jo lainsäädäntökin. Harvan kannattaa suhtautua vastuullisuuteen olan kohautuksella ajatellen, että muoti menee ohi.

Yksi mahdollisuus on täyttää kuuliaisesti lainsäädännön minimivaatimukset vastuullisuuden raportoinnissa. Siinäkin on tekemistä monille yrityksille, joita uudet vaatimukset koskettavat jo vuonna 2024 tai 2025 yrityksen koosta riippuen.

Yhä useampi yritys on kuitenkin ottanut kunnianhimoisen tavoitteen kulkea lainsäädännön edellä ja etsiä vastuullisuudesta kilpailuetua itselleen. Kilpailuetu voi syntyä esimerkiksi vastuullisten innovaatioiden avulla, vastuullisten ratkaisujen tuomien kustannussäästöjen avulla tai vastuullisen yritysmielikuvan vetämien hyvien työntekijöiden vauhdittamana.

Lue lisää kriisiviestinnän palveluistamme
Lue lisää kestävyystyön käynnistyksestä
Lue lisää - Kun laki vaatii kertomaan enemmän
Lue lisää - ESG-raivo yltyy Yhdysvalloissa

Tilaa uutiskirjeemme!